This website accompanies the GDC 2007 tutorial "Core Techniques and Algorithms in Shader Programming".

Speakers
Wolfgang Engel (Senior Graphics Programmer, Rockstar San Diego)
Tom Forsyth (Developer, RAD Game Tools)
Matthias Wloka (Sr. Graphics Engineer, Visual Concepts, TakeTwo Inc.)
Kenneth Hurley (CEO, Signature Devices, Inc.)
Martin Mittring (Lead Graphics Programmer, Crytek GmbH)
Lutz Latta (Software Engineer, Electronic Arts Los Angeles)
Vlad Stamate (Graphics Software Engineer, Sony Computer Entertainment America)
Carsten Dachsbacher (Post-Doctoral Fellow INRIA, France)

Tutorial Description
The tutorial will take 8 hours. Here is an overview:

  • Introduction by Wolfgang Engel (Download)
  • Lighting a Game Scene (1 hour)
    • Local Illumination by Matthias Wloka 10:00 - 10:30 (Download)
    • Global Illumination by Carsten Dachsbacher 10:30 - 11:00 (Download)
  • Coffee Break 11:00 - 11:15
  • Shadow Maps by Tom Forsyth (1 hour) 11.15 - 12.15 (Download)
  • Manipulating Geometry (1.5 hour)
    • Using Vertex Shaders for Geometry Compression by Kenneth L. Hurley 12.15 - 12.45 (Download)
  • Lunch 12:45 - 2:00
    • Triangle Mesh Tangent Space Calculation by Martin Mittring 2:00 - 2:30 (Download)
    • Real-Time Deformation Methods by Vlad Stamate 2:30 - 3:00 (Download)
  • A Particle Effect System by Lutz Latta (1 hour) 3:00 - 4:00 (Download)
  • Coffee Break 4:00 - 4:15
  • Post-Processing Pipeline by Wolfgang Engel (1 hour) 4:15 - 5:15 (Download)
  • Integrating Shaders into a Game Engine by Tom Forsyth (30 min.) 5:15 - 5:45 (Download)
  • Performance Optimizations by Matthias Wloka (30 min.) 5:45 - 6:15 (Download)
  • Q&A
 
Copyright© 2007 Wolfgang Engel, Carlsbad, CA All Rights Reserved